Buď šťastný.

Na co myslíš? Trápí tě to hodně?
Každý ten jeden problém, který se pořád vrací, přestože ho odmítáš. Neuznáváš. Proklínáš.

Proklínáš možná i sám sebe, protože si nevíš rady. Plácáš se v tom, co bys vlastně chtěl a co by se podle ostatních mělo. Moc dobře totiž víš, že ty jsi jediný člověk na světě, který se může toho zlýho zbavit. Jenom ty a tvoje hlava. Nikdo jiný. Ačkoliv tak rád hledáš odpovědi v ostatních. Žízníš po nich, plazíš se. Po těch, podle všeho, správných rozhodnutí, které nemusíš dělat sám.

Přijde ti, že nic z toho, čemu si tak moc věřil, nemá cenu. Přijde ti, že už to nikdy nebude lepší. Ty nebudeš lepší. Tak teď mě poslouchej.


Odpusť. Prosím. Pokud odpustíš, osvobodíš se. To, co tě vězní, totiž není to něco, co tě trápí. Jsi to Ty sám. Tvůj vztek, tvoje zášť, tvůj smutek. Jsou to pevná pouta, kterými držíš své ruce svázané za zády. Sám sebe držíš jako bezbrannou oběť vlastních špatných rozhodnutí. Tak si už, prosím tě, odpusť. Přijmi konečně tu myšlenku. Nemusíš trpět, aby sis dokázal, že jsi lepší, že musíš někomu něco vracet. Přestaň se litovat kvůli věcem, které se staly a hůř, kvůli věcem, které se pouze mohly stát. Přestaň rozlišovat lidi podle toho, co jsi o nich slyšel. A vyřaď je ze svého života, pokud svými činy ty fámy splňují.

Začni chválit a podporovat. A přestože je to omletá fráze, chval přítele veřejně a kárej mezi čtyřma očima. Věř mi, ušetříš se spousty bolesti. 

A podívej se sám na sebe. Někam za tu skořápku. Na všechny ty vyhraný boje. Vzpomeň si, co všechno jsi za svůj život dokázal. Kolik vnitřních démonů jsi už stihl porazit. A přestože teď klečíš a všechno ti přijde jako malichernost, věř mi, že se po nějakém čase zvládneš postavit znovu. Znovu zvládneš přestat přikládat váhu všem těm špatnostem. 
Myšlenkám, které tě tíží. Lidem, kteří tě táhnou dolů. Prázdným slibům, řečím ostatních, které občas zabolí.


Zase uvidíš svět jinak, lépe. Ne proto, že je svět jenom dobrý a měl bys mít na svých očích klapky. Ale proto, že si zasloužíš ho tak vidět. Nemusíš se trestat přemýšlením o vší té nespravedlnosti a špíně. Můžeš vidět hlavně to dobrý. Máš na to právo.
Máš právo na to, být šťastný, víš?

nh. 

Komentáře

Mohlo by se vám líbit